gedichten schrijven met kinderen

 

   

 

 

 

Op deze pagina wil ik een pleidooi houden om met kinderen gedichten te gaan schrijven.
Diverse handboeken zijn hiervoor beschikbaar.
  Zoek op internet bijvoorbeeld bij sites als: gedichtendag.nl of skep.nl.
Hieronder de uitslag van een wedstrijd.


Kinderen zijn tenslotte de lezers en ook de dichters van de toekomst. Iedereen die met 
kinderen werkt, zou met woord en beeld prachtige resultaten kunnen bereiken. 
Het combineren van gedichten met tekentechnieken zijn uitstekende creatieve bezigheden. 

 


   

gedichten schrijven  met kinderen 

overzicht van behaalde resultaten

   

1991        Kinderen en PoŽzie gaat van start.  Eerste landelijke prijs voor de totale inzending van leerlingen van groep zes.   
Reportage van Jeugdjournaal.

                Radio-interview in kunstprogramma olv Berend Boudewijn, vanuit Filmmuseum Amsterdam.

1995        Kinderen en PoŽzie.  Ruim 40.000 inzendingen, honderdvijftig winnaars, waaronder een van de klas. Publicatie in een  gelegenheidsboek.

1998        ďDichter bij zeeĒ. Landelijk project.   Veertig beste gedichten, gekozen uit honderden inzendingen. Hierbij zat het gedicht van onze klas.

                Het gedicht werd geplaatst op speciale borden op drie plaatsen langs de Nederlands kust.

                Opnamen en uitzendingen in het Jeugdjournaal en ook in het  Acht uur Journaal.  Diverse publicaties in regionale en ook de landelijke pers.  

1998        PoŽziebundel  Dichter aan Zee, met hierin de winnende gedichten. Uitgave Stichting Leerplan Ontwikkeling.

1998        Tweede uitgave van de bundel Dichter aan Zee. Uitgeverij Meulenhoff.

1999        Publicatie van klassikaal gedicht op ansichtkaarten, landelijk verstuurd vanuit bedrijfsleven in Rotterdam.

1999        Wijkfeest Hoevervaart Alkmaar. Gedicht "Hoevervaart" op grote posters gedrukt, publicatie o.a.  in speciale wijkbrochure.

                Foto van het gedicht heeft gehangen op foto-expositie ďNoorderlichtĒ in Groningen.

2000        Regionale scholenwedstrijd  ďSchool BijvoorbeeldĒ.  Gedicht leerling gepubliceerd in speciale uitgave, slechts twintig gedichten, gekozen uit honderden inzendingen.

2000        Kinderen en PoŽzie. Uit tienduizenden inzendingen een dubbele prijs (kinderjury en schrijversjury), gewonnen klassengedicht en gedicht van een leerling. Publicatie in een gelegenheidsboek. Diverse persberichten.

2001        Gedichten van twee leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar onder grote belangstelling, burgemeester, wethouders en honderden genodigden.

2001        Kinderen en PoŽzie.    Uit tienduizenden inzendingen honderdvijftig winnaars.   Groepsprijs gewonnen.  Publicatie in een gelegenheidsboek.

2001        Interview met foto in landelijk dagblad Trouw, speciale zaterdag-bijlage over Kind en PoŽzie. (datum zes oktober)

2001         Deelname radio-uitzending " Met het oog op morgen " , thema PoŽzie.

2002        Gedichten van leerklingen worden door de dichters zelf voorgelezen tijdens de nationale Gedichtendag 2002 in de Centrale Bibliotheek Alkmaar

2002        Kinderen en PoŽzie. Uit 40.000 inzendingen een dubbele prijs gewonnen: de groepsprijs en een individuele prijs. Publicatie in een gelegenheidsboek.  

2002        Speciale radio-uitzending Alkmaar lokaal. Leerlingen lezen voor de radio zelfgeschreven gedichten voor.

2002        Gedichten van twee leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar onder grote belangstelling, burgemeester, wethouders en vele genodigden.

2003        Alle leerlingen lezen tijdens de nationale Gedichtendag 2003 in de Bibliotheek Oudorp hun gedichten voor.

2003       Kinderen en PoŽzie. Uit 36.000 inzendingen twee prijzen gewonnen. Uit 800 schoolprijzen, waarvan er slecht 15 prijzen waren, 
heeft de school ook een prijs ontvangen.  Publicatie in een gedichtenbundel.

2003        Speciale radio-uitzending Alkmaar lokaal. Leerlingen lezen voor de radio zelfgeschreven gedichten voor.

2003        Gedichten van twee leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar onder grote belangstelling, burgemeester, wethouders en vele genodigden.

2003        Drie leerlingen winnen een poŽzieprijs van de provincie Noord-Holland.  Uitreiking in het provinciehuis in Haarlem.

2004        Speciale radio-uitzending Alkmaar lokaal. Leerlingen lezen voor de radio zelfgeschreven gedichten voor in verband met de landelijke gedichtendag.

2004        Gedichten van drie leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar in aanwezigheid van burgemeester, wethouders en vele genodigden.

2004        Kinderen en PoŽzie. Uit 40.000 inzendingen drie individuele prijzen. Publicatie in een gelegenheidsboek.  

2005        Gedichten van drie leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. 
Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar in aanwezigheid van burgemeester, wethouders en vele genodigden.

2006        Alle leerlingen lezen tijdens de Nationale Gedichtendag 2006 in de Centrale Bibliotheek Alkmaar hun gedichten voor.

2006       Kinderen en PoŽzie. Uit 23.000 inzendingen 120 prijswinnaars, waarvan wij vier individuele prijzen hebben gewonnen. Verder uit honderden schoolprijzen, waarvan er slecht tientallen prijzen beschikbaar waren, hebben we ook een schoolprijs ontvangen.  Publicatie in een gedichtenbundel.

2006        Gedichten van drie leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar in aanwezigheid van burgemeester, wethouders en genodigden.

2006        Gedichten van twee leerlingen worden tijdens een poŽziemanifestatie in Amsterdam opgenomen in een boek met de beste gedichten van Nederland en  BelgiŽ.

2007        Leerlingen exposeren hun gedichten  in de Centrale Bibliotheek Alkmaar hun gedichten voor.

2007        Alle leerlingen van groep zeven lezen tijdens de Nationale Gedichtendag 2007 in de Centrale Bibliotheek Alkmaar hun gedichten voor.   Een gedicht wordt gedrukt op speciale ansichtkaarten.

2007       Gedichten van leerlingen in een speciale herdenkingsfolder in verband met vier/vijf meiviering. Voordracht in De Grote Kerk van Alkmaar in aanwezigheid van burgemeester, wethouders en genodigden.


bijlage Kind en PoŽzie dagblad TROUW

           

 


gedichten over school